Bali

Bali, Ubud

Ahogy a reptéren kiderült, Indonéziába nem annyira egyszerű beutazni, meg kell, hogy legyen a kifelé szóló jegyed is. Nekem nem volt,  így a becsekkolásnál kellett vennem  gyorsan egy jegyet Kuala Lumpurba, ahonnan majd hazarepülök. Mondtam, hogy aug. 27.-re a legolcsóbb jegy jó lesz, szerencsére volt is Jakartából néhány ezerért. Elégedetten szálltam fel a Balira tartó repcsire, gondoltam, tök jó, még lesz egy napom KL-ban mielőtt repülök. Aztán pár órával később esett le, hogy basszus, én nem 28-án repülök haza, hanem 27.-én. Gyorsan lecsekkoltam, hogy mikor ér KL-ba a gépem, szerencsére van 3 óra átfedés. Remélem elég lesz a csatlakozásra… Az első malőr. :S

Este szállt le a gépem Balin, Denpasar repterén, ami Kutáról kb 5 perc kocsival. Kifelé menet beszkennelték az összes táskámat, majd kinyitatták őket. Megnéztek minden drognak látszó dolgot, a tea füveimet, a mosóport, a gyógyszereimet.. Végül úgy döntöttek, valószinű nem vagyok diler és utamra engedtek.

Aznap estére oda foglaltam szállást egy hostelbe, az utolsó tömegszállásom volt szerencsére.:) Nem akartam Kután maradni, így másnap reggel átköltöztem Ubud-ra, a sziget másik felére.

Ubud néhány szóban jellemezve: jóga, jóga, jóga mindenhol – mindenki jógacuccban, matraccal vonul az utcákon, egészséges vega és vegán kaja mennyország, tök nyugis hangulat van a városban, de egész nap iszonyat forgalom van. Rengeteg natúr kozmetikum, kence-fice, kézműves szappan, kókuszolajos minden van – nagyon olcsón. Aki szereti az ilyesmit, itt fel lehet tankolni rendesen. 🙂

A szállásomon a legcukibb emberek fogadtak, csodaszép kertben saját kis ‘bungalóm’ volt, aminek a teraszán fogadott a reggeli minden reggel. A hellyel együtt jár, hogy rengeteg kis gekkó volt. A szobámban is. Először para, ahogy futkosnak a falon meg a plafonon, de miután eleget mantrázod magadban, hogy nem bánt és ő jobban fél tőled, mint te tőle, utána már nem zavarna. Ha nem nyüszítenének éjjelente. Gondolom a kint rekedt haverjaikkal beszélgetnek..

Ubudban az átlag házak, vagy hostelek is tök jól néznek ki, nagyon balisak az utcák:

This slideshow requires JavaScript.

Gyalog tök jól körbe lehet sétálni és ami tök meglepő, hogy nincs hőség. Inkább csak kellemes az idő.

Körbejártam a templomokat, palotákat, de őszintén szólva annyira nem nagy szám. Kicsit túl van hypeolva szerintem.

Amit mindenképp meg akartam nézni, az a balinéz tánc volt. Meg is vettem a jegyem estére, meglepően olcsó egyébként ,kb. 2000 Ft. Még estig csomó idő volt, úgyhogy elkóvályogtam a “művész piacon”. Itt mindenféle faragmány, festmény, ruha, kence, kézműves minden van- tehát a szokásos. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

A helyiek egyébként tök jó cuccokat hordanak, a pasik valami szoknya szerű leplet meg fejfedőt, pont mint az Eat, Pray, Love-ban Ketut :D, a nők meg ilyen tök szép csipkés ruhát. És nagyon kedvesek meg mosolygósak, főleg a nők. 🙂

Mindenhol, az utcákon, a templomoknál, a járdán, az éttermek előtt kis kosarak vannak, virágokkal, füstölővel, cukorkával, ez áldozat vagy ajándék a hindu isteneiknek. Canang sari a nevük. Reggelente valaki körbejár, kezében egy tálcányi ilyen kis cuccal és random helyeken leteszi, meggyújt egy füstölőt és valami holy water szerűvel is meglocsolja őket. Ahogy sétálsz az utcán, mindenhol ezt látod. Kután láttam egy egészen vicces verziót is egy tetováló szalon előtt, ahol egy joint is volt a felajánlások között. 🙂

DSC04211-minDSC04210-min

DSC04321-min
így végzik..

 

Már jóval előbb odamentem a palotához, ahogy a jegyes bácsi javasolta, így a legjobb helyet csíptem meg hátul az emelvényen. 🙂 Szépen lassan szállingóztak az emberek, fél 8-ra teljesen megtelt a hely, lámpák lekapcs, csak a színpad volt kivilágítva.

Először a zenekar vonult be, a földön ültek a hangszerük mögött. Csak 2 félét tudtam beazonositani, volt egy dob meg valami, amit egy kis kalapáccsal ütöttek. 😀

Aztán elkezdődött a közel 2 órás show, amit leesett állal néztem végig. Ez egy tipikusan olyan dolog, amit az életben egyszer látni kell. A zene, a szinészek, a ruhák, smink a maszkok, csodálatos.

This slideshow requires JavaScript.

Le sem tudtam venni a szemem a szinpadról:) Csodajó volt! Csomóan kimentek a felénél, nem is értettem. Balfaszok. De ha pisilni kell, akkor is inkább bepisilek de nem megyek ki. Nagyon szuper volt.

——————

Mount Batur –  napfelkelte egy vulkán tetején

DSC04049-min

A másik, amit tutira ki akartam próbálni, az egy vulkán trekking volt. Szerencsére kb. minden sarkon van egy hely, ahol be tudsz fizetni rá. Vagy, mint az én esetemben, kiülsz a teraszodra reggelizni és a kis házigazda megkérdezi voltál-e már a vulkánon. Mert ha nem, akkor van egy haverom, aki ezt szervezi. Majd két korty reggeli kávé közben már a kezemben is volt a jegyem másnap reggelre:)

Hajnali 2-kor vett fel az autó, amivel elvittek a vulkán lábához, az ‘alaptáborba’. Semmit nem aludtam éjjel, úgy láttam felesleges, ráadásul két kis gekko haverom megint beszökött és a falon cikáztak .. Egy lány és egy nagyobb banda jött még egy kb fél éves kisbabával.. Zenészek, hippik és legfőképp furák voltak, a baby volt a legjobb fej köztük. Meglepően  jól bírta a korai túrát az apjára kötve:)

4-kor indult a túra, miután mindenki felöltözött, elemlámpával és a túra vezetőinkkel felszerelkezve elindultunk.  A 2 guide két helyi kis gyerek volt kb, mindennap minimum egyszer megteszik ezt a távot. Ez látszott is rajtuk, kb futottak felfelé a hegyen. 😀

Telihold volt, kristály tiszta égbolt csak a csillagok meg a vulkán, amin másztunk felfelé és a másik, ami nem messze, pont velünk szemben volt. 🙂

Nagyon sokan voltak még rajtunk kivül, igy felfelé menet többször dugó alakult ki. Az út egyébként viszonlag oké volt, sziklákon, kisebb-nagyobb köveken kellett felkapaszkodni a kis elemlámpám fényénél. Mivel már tök közel volt a napfelkelte, elég erős tempóban haladtunk, hát ki volt mindenki kicsit. Tök hűvös volt egyébként, jól meg is fáztam, amit utólag egy hétig próbáltam Balin kiheverni. A kisbaba anyjának félúton jutott eszébe, hogy lehet nem ártana felöltöztetni szegény gyereket, akit mezitláb és egy pólóban hoztak el…

Kb 20 perc volt még a tetőig, amikor megjelent az első piros csik az ég alján. Na ekkor mindenki rákapcsolt és 10 percen belül felértünk.

Hát ami fent fogadott, az leírhatatlan. A nap első sugarai a vastag felhő takarón és szemben a másik vulkánnal, hátam mögött pedig Mount Batur krátere. Csodálat!

This slideshow requires JavaScript.

 

Leültem egy kőre, megettem a kis reggelimet, amit csomagoltak nekünk és csak csodáltam. 🙂

Miután többszáz fotót is csináltam, lementünk a kráterhez, meg a majmokhoz, megnéztük egy helyen kis gőz is jött ki. Jól esett a kis meleg.

Miután kisütött a nap, beláttuk az egész terepet, baromi szép volt.

DSC04105-minDSC04114-min

 

9 körül már nagyon vágytam volna egy kis alvásra, de a hippi banda nem volt sehol, igy várni kellett rájuk. Végül a túravezetőnk is inkább elindult lefelé velünk. Lefelé egy sokkal könnyebb úton haladtunk, de a terep  nagyon nagyon szép volt. 🙂

 

Állitólag 2000-ben tört ki utoljára ez a vulkán, de az csak kicsi volt. Viszont kb 100 évvel ezelőtt volt egy baromi nagy kitörés, ami az egész völgyet beterítette. Még látszott is, feketéllett mindenhol a megkövült láva.

DSC04136-minDSC04135-min

Egész hamar leértünk, kb csak egy órát kellett várni a többiekre, majd vissza a városba és alvás. Mount Batur, szuper volt! 🙂

——————————————

Gili Air

 

Mivel Balin nem a legszebbek a strandok, mindenképp akartam valami igazi beachporn-t látni, türkizkék vizzel és fehér homokkal. Erre amugy több sziget is alkalmas a közelben, Flores, Lombok vagy a 3 Gili közül bármelyik. Én Gili Air-t választottam, ami az átmenet a party sziget és a majdnem lakatlan között.

A vulkánon sikeresen megfáztam, igy a gyorshajón elég kutyául voltam.

A hajó itt egyébként egészen vicces, kimész a kikötőbe Balin, valahogy kifurakodsz a stégre a szarjaiddal felpakolva, majd amikor jön egy hajó, ami oda megy, ahova szeretnél, iszonyat nyomulsz, hogy felférj. A menetrend csak jelzésértékű :). A csomagokat felpakolják a tetőre, mi a hajó belsejében. Kb egy óra volt az út.

Gili Air nagyon pici sziget, nincsenek autók, sem bármilyen motorral hajtott jármű. Csak bringa, gyalog vagy lovas taxival. 😀 Ezek ilyen mini lovak voltak, már messziről csilingelt a rájuk kötözött sok kis cucc. Nagyon vicces, ha bármit szállítani kell, tényleg csak ezzel lehet. Láttam ilyen lovas szekeret matracokkal, bútorokkal vagy éppen a turisták bőröndjeivel felpakolva.

DSC04154-minDSC04155-minDSC04160-min

 

A sziget egyébként annyira kicsi, hogy kb 1 óra alatt körbe lehet sétálni. A szállásom nagyon cuki volt, tyúkok meg kakasok a kertben (a reggeli omlett legalább tuti organikus tojásból készült), a zuhany pedig félig a szabad ég alatt volt eg frangipani fa alatt, ami folyton a zuhany kövére hullatta a virágokat.:) Idilli.

Sajnos nem tudtam kiélvezni az itt létet, ugyanis a 3 napból 2-t ágyban töltöttem, annyira szarul voltam. 😦 Jah és valamiért én csak horror áron találtam szállást, úgyhogy nem akartam sokáig időzni itt. De azért mindennap kivonszoltam magam (néha szó szerint) legalább a naplementét megnézni.

This slideshow requires JavaScript.

 

Mindenesetre a viz tényleg türkiz és kristály tiszta, a part csodás, az emberek kedvesek és itt is mindennap többször meg lehet hallgatni az ‘allahakbart’ a hangszórókból. Vagy éppen hajnali 4-kor kakas kukorékolásra ébredni.:D Nagyon nyugis hely, pont arra való, ha egész nap a parton akarsz feküdni vagy úszkálni. Paradicsomi. Még vissza kell térnem ide, egészségesen..

This slideshow requires JavaScript.

IMG_20170811_172517-min
mangós cider 🙂

IMG_20170811_181625-minIMG_20170811_181631-min

Egyetlen nagyobb boltot találtam csak, ami olyan volt, mint amikor a filmekben találnak egy katonai bunkert a föld alatt kajával feltöltve. Hát ez a bolt is hasonló volt, minden tök poros, ki tudja mióta áll itt. Viszont itt találtam ezt a zacskós torokgyógyszert, ami megmentett az éjszakai kin haláltól 🙂 Halleluja. 40 Huf. Nem akarom tudni, mi volt benne.

——————————-

Bali, Kuta

DSC04250-min

Először Lombokra akartam továbbmenni Giliről, de végül úgy döntöttem, visszamegyek Balira, egy másik részére, Kutára. Hát az út nem volt egyszerű, a hajó kb egy órát késett, majd még 4 óra busszal a kikötőből. Ami egyszer defektet is kapott és biztos vagyok benne, hogy a sofőr pszichopata volt. Alig vártam,hogy megérkezzünk. Az első kiszállóknál én is kiszálltam, inkább gyalogoltam a szállásomig, de már nem bírtam a csávót elviselni.

Lassan egy hete beteg voltam, reménykedtem, hogy nem Dengue és nem malária.  Csomó mindent akartam még itt csinálni, de ebből az lett, hogy vagy otthon, vagy a parton feküdtem és aludtam..

Próbáltam azért felfedezni Kutát. Az óceán part nagyon szép, mindenki szörfözik vagy tanul szörfözni, sárkányt ereget, kocog, napozik, jógázik, chillezik. A helyiek nagyon cukik, mindenki meg akar tanitani szörfözni. Sajnos már csak egy jó lábam maradt, azt még haszálnám, úgyhogy majd máskor 😀  Órákig tudnám nézni és hallgatni az óceánt, éjjel vagy nappal tök mindegy. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Itt is van art market persze, az árusok borzasztó erőszakosak, itt mindenkinek ‘Darling’ vagyok. Minden kapható, -álomfogók, mini szörfdeszka-óra, lószőr táska, faragmányok,stb.

DSC04218-minDSC04228-min

DSC04229-minDSC04214-min

DSC04240-min
az első szörf deszkák fából

Ubudhoz képest amugy Kuta jóval olcsóbb, viszont nincs is annyi vega meg organik hely. És elég turistás, szinte minden méteren vagy egy étterem vagy szupermarket vagy szuvenir bolt. Ja és tetkó szalon, itt mindenki tetovált, a helyiek is, a nők is. 🙂 És persze van csomó nyugati fazon, aki itt él, tipikus szörfös fizimiska, hosszú haj, tetkók, lebarnulva, nappal mezitláb hóna alatt szörf deszkával vonul a partra vagy ha nem, akkor motoron szaggat. 😀

Bevallom: Bali, volt az egész trip legunalmasabb állomása. Igaz, hogy nagy részben beteg voltam és nem voltam mindenhol. De tipikus esete annak, amikor a marketing jobb, mint maga a dolog. Nem mondom, hogy gusztustalanul néz ki, de sokkal szebb helyeken jártam ennél. Én a végén már tényleg szarrá untam magam, alig vártam, hogy elinduljak Jogjára. Persze nyilván tök más, ha az éves robot után jössz el 2 hétre pihenni:)

Utolsó hét Ázsiában..

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s