Érdekességek Thaiföldön

Egy hónapot töltöttem Thaiföldön, ez az idő sok mindenre elég de mégis borzasztóan kevés. A szigetek, Bangkok és észak is más és más, mindnek megvan a maga jellegzetessége.

Néhány dolgot megfigyeltem, ami mindenhol előfordult és érdekesnek találtam. 🙂 Íme a gyűjtemény:

 1. Spirit houses – bárhol jártam, mindenhol láttam ilyen kis házikókat az utcán, épületek előtt, néha csak a falra szerelve a lámpa alá. Ezek a kis házikók vagy templomok a kóbor lelkeknek nyújtanak otthont. Virágfüzérekkel, gyertyákkal, kis szobrokkal, mindenféle étellel, itallal látják el, és sok helyen láttam, hogy reggelente imádkozás vagy valami mondóka mormolás közben egy köteg füstölővel is kiegészítik.

  IMG_20170428_105600IMG_20170427_125508IMG_20170427_125359

 2. A thai gyerekek, kisbabák nem sírnak. De egyáltalán. Nem hisztiznek, nem nyűglődnek. Még este 11kor, amikor a mama kint árul valami kaját a piacon, ők tök csendben és nyugisan ücsörögnek egy székben és mesét néznek vagy játszanak valamivel, bármivel amit találnak.
 3. Robogózás gyerekkel, kutyával, macskával, csomagokkal, bútorokkal és persze bukósisak nélkül. Gyanítom ez az egyetlen közlekedési eszköz, amit egy család itt megengedhet magának.
  robi
 4. Dzsungel hang – ezt csak én hívom igy, egy amúgy rohadt nagy bogár csinálja. Mintha 10 millió tücsök ciripelne egyszerre. Őrült hangos és nem csak éjjel de nappal is. 🙂 (nem tudok ide videót feltölteni, hogy megmutassam :()
 5. Őrült pazarlás és szemetelés – Thaiföld a műanyag zacskók fellegvára. Ha bemész egy boltba, mindent zacskóznak, még ha csak egy rizs szemet veszel akkor is. Rongyosra járatom már a számat, hogy nem kérek zacskót. A banán, a wc papír egyesével csomagolva, minden italhoz szívószál persze becsomagolva. Még az ásványvizes palack kupakján is van egy műanyag fólia. A repülőn ugyanez, bármit kérsz bezacskózva adják oda, minek? Persze kukát nem találni sehol az utcán, vagy tíz percig kell szorongatni a szemetemet, míg találok valami kukának látszót. A másik, a szemetes zacskókat kiteszik az út mellé, amiből óriás patkányok ugrálnak elő. Hát ez is Thaiföld. 😀
 6. “Same same but different”- aki járt már itt, tudja mekkora szállóige ez a mondat, az egyik kedvencem. 🙂 Ha veszel valamit, mondjuk egy pólót és két tök különböző típus, fazont nézegetsz, arra is azt mondják, hogy same same but different, azaz ugyanaz, csak más 😀 Haláli. Vagy ha kaját akarsz rendelni, és van mondjuk pirított rizs meg curry, arra is ezt mondják. Nagyon mókás. Az ilyen felirattal ellátott póló kötelező darabja mindenki ruhatárának. 🙂
  IMG_20170510_183727.jpg
 7. Szerzetesek mindenfelé – már szinte fel sem tűnik, hogy mindenfelé narancssárga ruhás monkokkal találkozom. Buszon, repülőn, piacon, telefon boltban, utcán, a James Bond szigeten, stb. A járműveken az övék az utolsó sor általában, nőkkel nem érintkezhetnek, de még annyira sem, hogy a kezemből nem vehet el semmit. Amúgy nagyon barátságosak, tök normális emberek, okostelóznak meg ilyenek
  IMG_20170523_140859monkmonk3
 8. Buddha –  minden szent, ami Buddhával kapcsolatos. Nyilván a templomokban fel kell öltözni, de például állítólag tilos Buddha fejét ábrázoló szuvenírt venni (de ennek ellenére csomó ilyesmit árulnak mindenfelé) vagy magadra tetováltatni is.
 9. Wai –  a thai üdvözlés. Mindenhol nyomják, általában a köszönöm, vagyis Korp Kun Ka-val kisérve. Mindig tök bénán érzem magam ilyenkor, mert nem tudom, hogy nekem is kéne csinálni vagy nem? Ah tök égő.. Csomó fiatalt is láttam egyébként, akik nem kézfogással vagy puszival köszönnek egymásnak, hanem waiolnak. Tök jópofa

  wai

 10. Seven eleven – oh a kedvencemet hagytam a végére. Erről egy külön regényt lehetne írni. 😀 7 eleven, azaz a helyi supermarket, ami mindenhol (értsd mindenhol!) van, általában egy utcában több is 500 méteren belül. Itt minden kapható, a csóró backpackerek megmentője. A kistasakos kenceficéktől, szúnyogirtótól kezdve, a napszemüvegen át a mindenféle kajákig minden kapható. Van általában rengeteg helyi csemege, csomót kipróbáltam. Pl a seaweed, azaz tengeri hínár chips különféle ízekben. Van egy rákos verzió, na az konkrétan olyan, mintha a tengert rágcsálnád. Nagyon bizarr, de nekem ízlett. Vagy a zöldborsó chips, na az szar. Van még mindenféle zöld teás csoki meg fagyi is, azok jók.

  IMG_20170507_144452

  IMG_20170425_162303
  ez finom. tenger izű
  IMG_20170426_190852
  borsó chips..

  IMG_20170426_210152

  Van mindenféle ital, kollagénnel meg mindenféle szépségcuccal felturbózva. Mindnek szőlőlé íze van.

  Babos cuccok, mindenben bab van, sütiben, kekszben, bab chips, joghurtban, pudingban

  ju.jpg
  bab és kukorica a reggeli joghurtomban. nyami..

  És ami az igazán csórókat megmenti, a félkész kaják, amit ott helyben megsütnek, megmelegítenek neked. Például a Toastie, ami csak egy mindenfélével megtöltött meleg szendvics, frissen sütik, jól laksz vele. Nekem nem jött be. De van mindenféle thai kaja is, rizzsel, noodles, levesek.

  Szárított minden- duriantól kezdve minden amit el lehet képzelni, aszalva.

  Mindenféle kence fehérítővel, még a popsitörlőben és a dezodorban is fehérítő van. ezért tart egy szappan megvásárlása 10 percig..

  De lehet amúgy számlát befizetni, nyomtatni, sőt még a repjegyemet is ki tudtam volna fizetni bármelyik 7/11-ben.

  És egy titkos kedvencem, amikor már elolvadsz a hőségben, csak beugrasz a 15 fokra lehűtött boltba és csak állsz, nézelődsz, majd veszel egy fagyit és mész tovább aszalódni:)

  Még tuti van csomó minden, amihez én itt már hozzászoktam, de ha ma érkeznék, meglepődnék rajta. Hiába, már beolvadtam. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s