Az első hét – Phuket

Érkezés után néhány éjszakai felébredéssel de sikerült aludnom úgy 12 órát, majd hulla fáradtam felkelnem másnap. Az első szállásom Phuket Town-ban van, ami a sziget óvárosi része. Jelenleg egyedül vagyok az egész szobában, légkondi maxon úgyhogy itt egész kellemes.:) Gyors reggeli, majd bikini fel és irány a tengerhez. A jó strandok a sziget másik felén vannak, de mivel pontosan a buszmegálló mellett lakom, csak ki kellett sétálnom és néhány embernek a ‘Patong Beach?’ című kérdést szegeznem. Nos, a helyiek nagyon minimálisan beszélnek angolul, de nekem épp elég volt hogy rámutatott egy nagy kék buszra, hogy menjek. 😀

IMG_20170426_145533IMG_20170426_145555IMG_20170426_145349IMG_20170426_154031IMG_20170426_145356IMG_20170426_153108

 

Ez a helyi buszjárat, Phuket town és a másik (strandos) oldal között jár, 30 Baht a fuvardíj. Menetrend az nincs, amikor a sofőr nagyjából jónak látja elindul, aztán még egy-két helyen megállunk egy húsz percre, sofőr úr lepihen vagy éppen megebédel, haverkodik kicsit az utcai árusokkal. Bárhol le lehet inteni a buszt, volt, hogy megálltunk a parton, mert az asszonyok friss halat akartak venni a halásztól. Jegyet menet közben lehet venni (itt épp a narancssárga ruhás néni volt a jegyszedő, még pihent :)) Útközben a természetes tengeri szellő biztosítja a klímát és városnézésnek sem utolsó a fuvar. Az egyetlen hátránya, hogy a szmog kellős közepén utazunk.

Amúgy minden második lépésnél rád szólnak az utcán, hogy “Taxi, Miss?” , szóval ha valaki nem akar a helyiekkel fapadozni, ezer más opció is van. De én akartam. 🙂

Egyébként mindenhol elég büdös van, a szmog, ázott műanyag meg ázott minden, meg van egy tipikus szag (valami étel lehet, vagy halszósz) amit mindenhol érezni, de még nem jöttem rá mi az.

És ami még nagyon furcsa, hogy a helyiek hosszú (fekete!) nadrágban, farmerban (!), zárt cipőben nyomulnak, miközben én egy rövidgatyát is alig birok magamon tartani. Valamit tudnak, amit én nem. Ja és az ázsiaiak nem izzadnak, nyomát sem látni rajtuk, tökéletes a sminkjük(!?) is egész nap. Nem tudom mit kennek magukra, de kérek belőle 😀

A közlekedés megérne egy oktató videót 😀 Itt mindenki megy, amerre, amivel és ahogy tud, zebra nem sok van, jelzőlámpa nincs (de, tegnap láttam egyet). Először vártam jó pár percet a járdán, hogy átmenjek, de rájöttem, hogy itt konkrétan bele kell menni a forgalomba, és körbe mennek téged a robogókkal, buszokkal, autókkal. Úgyhogy most mar megyek én is, ahogy tudok 😀 Többnyire lelassítanak kicsit amig átszaladhatsz..

Phuket Town-ban nincs túl sok látnivaló, és a szállásom sem túl szociális, csak ázsiaiak, főleg thai-ok laknak itt most, nem barátkozósak, és nem is nagyon beszélnek angolul. Ezért most, hogy a jetlagem már múlóban van, holnap át is költözöm a bulis oldalra, megnézni ott mi van. Épp most foglaltam last minute egy ágyat egy hostelben, kemény 3 dollárért. 🙂

 


 

Patong

Patong eléggé turistás, főleg német, orosz és britekkel találkoztam. A part tetszik, igazi arany szinű homok, pálmafák, csodajó. (Kivéve az utolsó napomon, amikor akkora hullámok voltak, hogy 3-szor jött le a bikinim 😀 )

IMG_20170429_161243IMG_20170429_181904IMG_20170502_150435

Épp boldogan rágcsálom a sós mandulámat a parton, amikor éreztem valami furát. És igen, kijött a tömés a fogamból. Egy krátert éreztem a számban. Nagyszerű. Most mi legyen? Gyors pánik, majd google fórumok, good dentist keresés. Találtam is párat, összekaptam magam és elindultam az egyikhez (este 7), de sajnos ők közölték, hogy nincs már bent doki. OK, gondoltam, akkor várok reggelig. Beültem a hostel közelében lévő német sörözőbe (?? nagyon ki lehettem) és kértem gyorsan egy sört a nagy ijedtségre. Közben folytattam a dentist kutatást, mellettem egy ugyancsak egyedül utazó 70 éves finn bácsi eszegette a rántott hús vacsoráját. Valamint egy csapat thai nő és néhány öregedő német pasi már egész keményen rövidezett.

Másnap reggel elsétáltam a fogorvosomhoz, ami mellesleg egy nagyon szép hotel kertjében van, meg is fogadtam, hogy ha sok pénzem lesz és visszajövök Phuketre, itt fogok turistáskodni. (kíváncsiságból megnéztem, hogy a legolcsóbb szoba árából konkrétan 28 napig lakhatnék a mostani hostelemben :D)

De azért szép, ilyen a kert:

IMG_20170502_125708IMG_20170502_125602IMG_20170502_125546

Ebből már gyanítottam, hogy nem egy olcsó fogorvost sikerült találnom. De hát főleg külföldön az ember ne menjen már sarlatánhoz.

A rendelő szuper modern, luxi volt, mindenki cuki, beszél angolul, közben is mindent megdumáltunk, sőt miközben a székben feküdtem egy asszisztens még be is takargatott, hogy meg ne fázzak a légkonditól illetve öblítés után a számat is ő törölte meg. miaszösz 🙂 Sikerült megjavítani a fogam, de mivel ez volt a legelső betömött fogam, jó nagy töméssel igy meg kellett koronázni az eseményt. Amihez sajnos kedden vissza kellett jönnöm. Azért sajnos, mert hétfőn át akartam már menni egy másik szigetre.

A keddi alkalom is jó volt, már a nevemen szólítva köszöntek amikor megérkeztem, megdumáltunk a dokimmal  az élet nagy dolgait (Dr. Nis, 36 éves 17-nek se kinéző anyuka), jól kifaggatott, hova utazom meg honnan jöttem és mit csinálok. Majd hozzátette h bárcsak ő is elmehetne fél évre de ” ha gyereked van, ott vége az életednek” (idéztem :D). Ennyit erről, nagyon drága volt de a biztositás fedezi, úgy probléma letudva.:)

A helyi party negyed, vagyis utca a Bangla Road, ami nem más, mint éttermek, bárok, utcai árusok, thai prostik és milliárdnyi turista hömpölygő egyvelege. Nagyon kíváncsi voltam mi van itt, meg éhes is, úgyh elindultam. A szállásomon mindenki másnapos/antiszoc volt, igy egyedül mentem. Találtam is egy jó kis indiai éttermet, majd miután befaltam egy jó kis csípös curryt, szétnéztem buli ügyben is. Még egész korán volt (kb 11), találtam egy bárt, ahol élő zene ment, tök hangulatos volt, mojito miegymás. ez eddig tök jó volt, de miután vége lett a shownak, gondoltam tovább nézelődöm.

Hát.. az első sokk. óriás tömeg, mind gyalogosok, motorok, autók mindenki mint a birkák megy, az utcán másodpercenként tolják az arcodba, hogy ‘drink? sexy show? pingpong show? fucking show? ‘. A bárokban megjelentek a thai kislányok a pulton táncolva, öreg faszik nyálcsorgatva, mindenféle turisták tök részegen. Tul.képpen egy nyitott bordélyház volt 😀 Huh hamar elegem lett, talán ha többen vagyunk, jobban értékelem, de tök nem ezért jöttem ide. Napközben többször vezetett már erre az utam a partra és sokkal jobban tetszett, megálltam kajálni, piálni de nekem ezt a pingpong showt neee.

IMG_20170429_224922

Egy napos ágynyugalom után (hello első gyomorrontás..), rájöttem, hogy nekem ma mindenképp muszáj felkirándulnom a Big Buddhához. Gyalog. 😀 Gyors tuk-tuk Karon Beachre, ahonnan elvileg több túra út is vezet felfelé. Hát egyiket sem találtam meg, igy egy kis strandolás után hívtam egy übert, aki felvitt a hegyre.

A Buddha és környéke még mindig építés alatt van, de azért már lehet nézegetni, a kilátás is baromi jó.

This slideshow requires JavaScript.

A kis kápolnában épp  imádkoztak, valamint némi adományért cserébe a monkok bárkit megáldanak. Sajnos csak ezer bahtos volt nálam, igy nem tudtam odamenni, de magaménak éreztem teljesen és tuti a rontás is lekerült rólam végre.:)

hhIMG_20170501_153040

Lefelé mindenképp gyalog akartam menni, hogy a közelben lévő elefánt parkot is megnézhessem. (Amúgy robogóval a legjobb, de itt tuti nem merek felülni rá, majd egy kisebb szigeten)

El is indultam az út mellett bandukolva, közben csodáltam a tök jó növényzetet, meg hallgattam a dzsungel hangokat, szauna feeling, tök jó volt. Már félúton lehettem, majdnem az elefántoknál, amikor 3 néni egy tuk-tuk szerű platós kocsival ledudált, hogy ugorjak fel, levisznek. Nem tudtam ellenállni neki. Cuki nénik voltak, kicsit beszéltek angolul, jól megbeszéltük, honnan jöttem, mióta vagyok itt, stb és nem csak, hogy ingyen levittek Karonra még a legszebb bókot is megkaptam útközben, miszerint max 22-nek nézek ki:) Az elefánt parkot nem bánom, mert útközben láttam és nem tűntek túl boldognak szegények láncra verve..:( Majd haza über, itthon következő szállás lefoglalva, komp jegy megvéve.:)

Egyébként a helyiek nem annyira kedvesek, kivéve ha el akarnak adni valamit, segítőkészek igen, de a többségen inkább azt látom, hogy tökre elegük van a turistákból :D. Érthető végül is.

Próbálok nem túl hosszan és unalmasan írni, mert senki nem fogja elolvasni, a fennmaradó időre képzeljetek strandolást, napozást, városban bolyongást, evést, ivást:)

A képeket, videókat majd feltöltöm valahova egyben.

Összefoglalva Phuket nem rossz de nem lett a kedvencem, nekem túl turistás, ugyanakkor minden egyhelyben megvan, szóval ha csak egy hete van valakinek, akkor ok:) Sokkal több minden belefért volna nekem is, ha nincs kb 2 nap mínusz a fent említettek miatt. Nem baj, van még 5 hónap és 3 hét 😀

Holnap irány Koh Lanta! 🙂 Bye-bye Phuket!